Reinbert de Leeuw
mens of melodie


Muziekpublicist Thea Derks werkte zeven jaar aan Reinbert de Leeuw: mens of melodie. De biografie plaatst leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als ‘kunstpaus’. Thea Derks schetst een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.

De biografie zou uitgebracht worden ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Reinbert de Leeuw in september 2013. Hij weigerde echter zijn autorisatie, waarop de uitgever zich terugtrok. De auteur koos ervoor de biografie toch te voltooien en ongeautoriseerd uit te brengen bij Leporello Uitgevers. Het boek bevat uniek fotomateriaal.

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn plaatopnames van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is een inspirator voor jong en oud.

Thea Derks studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Zij verzorgde hierover cursussen in het Koninklijk Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.


auteur
vormgeving   
Thea Derks
Stef Verbraeken

Prijs: € 29,90

Bestellen kan via onze webshop

Zie hier enkele pagina's.

Een eerste bericht op Parool.nl

VN: 'autorisatie als keurmerk van rommel'

Verhelderend interview met Thea Derks.

Bespreking Erik Voermans in Het Parool.

OpusKlassiek


hardback, 384 pagina’s, geïllustreerd
1e druk, maart 2014
2e druk, juni 2014

ISBN/EAN 978-90-79624-08-9
NUR-code 661Leporello Uitgevers
Bovenkerkerkade 29 D
1185 CR Amstelveen