Selecteer een pagina

’t Is Stil in Amsterdam – Alle Bladmuziek en Teksten van Ramses Shaffy

De ruim 200 bewerkingen en arrangementen van Nico van der Linden in één uitgave

Het complete oeuvre van Ramses Shaffy vastleggen en toegankelijk maken voor pianisten, zangeressen, zangers en liefhebbers, dat is het idee achter ’t is Stil in Amsterdam – Alle Bladmuziek en Teksten van Ramses Shaffy. Pianist, bewerker en arrangeur Nico van der Linden werkte jarenlang aan de ruim 200 nummers die voor het eerst in één uitgave verschijnen, in het voorjaar van 2022.

Jacques Klöters, tot januari 2022 voorzitter van de Stichting Ramses Shaffy fonds voor jonge kunstenaars, waar de rechten van Shaffy zijn ondergebracht, roemt ‘de ragfijne bewerkingen en arrangementen van de hand van een bevlogen en toegewijd vakman’, als hij over de immense klus spreekt die Nico van der Linden heeft geklaard. Penningmeester Liliane Goossens: ‘We vinden het voor toekomstige generaties belangrijk dat deze bijzondere collectie er komt.’ De stichting heeft Leporello Uitgevers gevraagd deze uitgave te realiseren. Leporello, bekend van de biografieën van Reinbert de Leeuw en Pierre Audi, introduceerde voor dit verzameld werk van Shaffy de Van der Linden-nummers. Zo kreeg Aan de Ander Kant van de Heuvels het VdL-nummer 001, is Sammy VdL 32 en Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk-en-Bewonder VdL 176.    

Uitgevers Mariët van den Berg en Dolf Weverink: ‘Zoals Bach zijn BWV-index heeft en Mozart KV-nummers, zo krijgen de Shaffy-bewerkingen een VdL-nummer. In totaal ruim 200. Dat verdienen de prachtige noten van Ramses en Nico.’

Ramses Shaffy noteerde zelf nooit muziek, hij speelde alles uit het hoofd. Pianisten als Polo de Haas en Louis van Dijk, die Nico voorgingen als begeleider, schreven schetsmatig nummers uit. Nico van der Linden werkte dit ruwe materiaal uit in complete pianobewerkingen met akkoorden en tekst. Daarnaast werkte hij aanzetjes van Ramses uit tot complete nummers. Een voorbeeld is Un air inachevé VdL206; een lied op een thema van Ramses Shaffy dat Nico van der Linden uitwerkte in een chanson dat zangeres en tekstschrijver Machteld van der Gaag van tekst voorzag.       

Alle Bladmuziek en Teksten van Ramses Shaffy verschijnt in een cassette met 11 delen bladmuziek en teksten op B4-formaat. Release voorjaar 2022, verkrijgbaar via de (online) boekhandel en via de webwinkel van Leporello Uitgevers (leporello.vrijeboeken.com). Shaffyvertolker en acteur Maarten Heijmans, die veel met Van der Linden optrad, heeft zijn medewerking aan de boekpresentatie toegezegd. Nico van der Linden overleed op 7 oktober 2021.